7 Juni Publiekszondag

DSC_0204 copy

Zondag 7 juni is het weer zover! Het Forteiland is dan de hele dag toegankelijk voor publiek. Tijdens de publieksdag krijgt u een rondleiding van circa 2 uur in en om het fort, de diverse bunkers en musea. Meer informatie over de publieksdagen, vertrektijden van de MS Koningin Emma en het bestellen van tickets vindt u hier.

Lezing over de Velser Affaire
Tijdens de Publieksdag op zondag 7 juni houdt schrijver en historisch onderzoeker Bas von Benda-Beckmann op het Forteiland IJmuiden een lezing over de zogeheten Velser Affaire: een omstreden en intrigerende oorlogsgeschiedenis, die zich afspeelde in Velsen en Kennemerland.

De Velser Affaire is een vermeend complot tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij leden van het politiekorps Velsen en commandanten van het Nederlands verzet betrokken zouden zijn geweest. Een hoofdrol daarin werd vervuld door Nico Sikkel, tijdens de oorlog substituut-officier van Justitie in Haarlem en na de oorlog procureur-fiscaal bij het Bijzonder Gerechtshof in Amsterdam. Tevens was hij de zwager van minister-president Gerbrandy. Welke rol speelde hij en de Velsense politie tijdens de oorlog, en wat waren de politieke spanningen die tussen hen en bijvoorbeeld de verzetsgroep van Hannie Schaft hebben bestaan? Welke problemen ontstonden toen communisten en conservatieve politiemannen in het verzet moesten samenwerken, en in hoeverre leidde dit tot onderlinge tegenwerking en verraad?

[one_half][tg_lightbox type=”image” src=”https://forteilandijmuiden.com/wp-content/uploads/2015/05/Bas-von-Benda-Beckmann-foto-campus-200px.jpg” href=”https://forteilandijmuiden.com/wp-content/uploads/2015/05/Bas-von-Benda-Beckmann-foto-campus.jpg” vimeo_id=”” youtube_id=””][/one_half]

[one_half_last]Bas von Benda-Beckmann (1976) studeerde geschiedenis in Utrecht en promoveerde in 2010 aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna deed hij in opdracht van de Stichting SOVA onderzoek naar de Velser Affaire, waarover in 2013 zijn gelijknamige boek verscheen. Sinds 2014 doet hij bij het NIOD onderzoek naar de geschiedenis van verzet in Nederland. Zijn presentatie vindt plaats om 13.00 uur in een van de soldatenzalen van het Fort, en is voor bezoekers gratis toegankelijk.[/one_half_last]

 

Let op!
Mocht u bij het betreden van het eiland eerst de lezing willen volgen (en dus niet gelijk vanaf de boot worden rondgeleid), zorg er dan voor dat u bij aankomst van de volgende groep bezoekers paraat staat op het veld bij de steiger zodat u met de nieuwe bezoekers ingedeeld kunt worden bij een gids voor de 2 uur durende rondleiding.

Tevens willen wij benadrukken dat u de hele dag, tot het vertrek van de laatste boot, op het Forteiland mag blijven. U kunt na uw rondleiding dus rustig het eiland op eigen gelegenheid verkennen.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.