1 Maart Eerste Publieksdag!

DSC_0260 3000px

Zondag 1 maart is de eerste publieksdag van 2015!
Tijdens de publieksdag krijgt u een rondleiding van circa 2 uur in en om het fort, de diverse bunkers en musea. Meer informatie over de publieksdagen en het bestellen van tickets vindt u hier.

Lezing ‘van Vuur tot Schreierstoren’
Met als titel: ‘van Vuur tot Schreierstoren’ verzorgt dhr. Cor Oudendijk uit Velsen-Zuid een presentatie over de aanleg van het Noordzeekanaal, een waterbouwkundig werk dat destijds zijn weerga niet kende, en het daaraan gekoppelde turbulente ontstaan van IJmuiden.

Cor Oudendijk (71) is jarenlang actief geweest in de maritieme wereld, aanvankelijk als 1e stuurman op de grote vaart later als bergingsinspecteur en directeur van de zeesleepdivisie van Wijsmuller in IJmuiden, als Havenmeester van Amsterdam en als Rijkshavenmeester Noordzeekanaalgebied.

Nog steeds is hij actief, o.a. als bestuurslid van het Havenfestival IJmuiden en als adviseur van Rijkswaterstaat bij de voorbereidingen van de nieuwe zeesluis in IJmuiden.

Aan de hand van tientallen tekeningen, kaarten en foto’s geeft zijn presentatie inzicht in de redenen waarom destijds besloten is om het kanaal te graven, in de graafwerkzaamheden zelf en in de bouw van het sluizencomplex. Ook het ontstaan van IJmuiden vanaf 1876 tot 1945 wordt uitvoerig belicht.

De presentatie vindt op zondag 1 maart twee keer plaats in een van de soldatenzalen van het Fort: om 11.15 uur en om 13.15 uur. Het bezoeken van de lezing is inbegrepen bij uw Fort-ticket, u hoeft dus niets extra te betalen.

Let op!
Mocht u bij het betreden van het eiland eerst de lezing willen volgen (en dus niet gelijk vanaf de boot worden rondgeleid), zorg er dan voor dat u bij aankomst van de volgende groep bezoekers paraat staat op het veld bij de steiger zodat u met de nieuwe bezoekers ingedeeld kunt worden bij een gids voor de 2 uur durende rondleiding.

Tevens willen wij benadrukken dat u de hele dag, tot het vertrek van de laatste boot, op het Forteiland mag blijven. U kunt na uw rondleiding dus rustig het eiland op eigen gelegenheid verkennen.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.