Musea

Home / Over / Musea

BEZOEK ONZE MUSEA

Op het Forteiland zijn verschillende exposities en musea te vinden. Toegang tot de musea is onderdeel van uw bezoek aan het Forteiland. U hoeft geen extra entree te betalen. Een bezoek buiten de rondleiding om kan ook. De ruimtes en bunkers zijn aangegeven. U kunt ook altijd een gids of vrijwilliger de weg vragen.


MUSEUMBUNKER 644

De bunker is een uniek exemplaar in Nederland. Ooit stonden er 4 op het forteiland. Er zijn 3 bunkers verloren gegaan bij de verbreding van het kanaal. De in 1994 opgegraven bunker bleek in zeer goede staat te verkeren. Veel is nog in originele staat. De bunker is nu in gebruik als museum en is ingericht zoals dat in de oorlogsjaren ook het geval is geweest. Tijdens open dagen, die de Vrienden van het Forteiland organiseren, kan het museum bezocht worden. De bunker is in beheer bij de WOVIJ.

AWMM

Het museum van Stichting Atlantikwall Wapens & Munitie Museum is te vinden in de voormalige kardoesruimtes van het fort. Het museum geeft met behulp van diorama’s en exposities een beeld van de Duitse munitie, wapens en apparatuur. Als extra is er een weergave van de Nederlandse mobilisatie in 1940. Meer informatie over dit museum volgt. Tijdens de bezoekersdagen is het museum vrij te bezichtigen.

GIDSENKAMER & ZIEKENBOEG

In de noordelijke gang van het fort zijn de ziekenboeg en de gidsenkamer te vinden. In de ziekenboeg is de situatie van vroeger nagebootst en er zijn oude medische instrumenten te zien. De gidsenkamer wordt door de gidsen van het forteiland gebruikt en er is een expositie van (bodem)vondsten. Ook zijn er oude kaarten en antieke gebruiksvoorwerpen te zien. Beide tentoonstellingen zijn in beheer bij vrijwilligers van de Vereniging Forteiland IJmuiden. Tijdens een rondleiding bezoekt u beide ruimtes en u kunt ook op eigen gelegenheid een kijkje nemen.

WISSELEXPOSITIE

De zuidwestelijke M170 geschutsbunker is de locatie voor wisselexposities. De bunker is een combinatie van een M170 geschutsbunker en een 656 personeelsverblijf met een doorgang naar het fort. De wisselexpositie is te bezoeken in het personeelsverblijf. Op dit moment is er een expositie met oude voorwerpen uit het duingebied ingericht. Tijdens de bezoekersdagen is de bunker vrij te bezichtigen.

VOOR MEER INFORMATIE OVER DE MUSEA’S: